Kamferdrops op weg naar een dikke hit

Meestal breng je van een reis door Zweden ook wat muzikale ontdekkingen mee naar huis. Helaas was dat dit jaar anders. Als je over de eindeloze wegen rijdt, wil je toch wel een fijne soundtrack bij je rit en dan schuim je de radiozenders af. Nu, in Zweden hebben ze last van talk radio… Op zowat alle zenders wordt er meer gepraat dan muziek gedraaid. Een producer bij SR P4 (De Zweedse versie van Radio 2) vertelde me dat de verhouding ongeveer 60/40 is, maar in realiteit op 80/20 eindigt. Vooral de nationale zenders doen hier vlot aan mee. Daarom: zappen! En dan passeer je langs commerciële zenders als Mix Megapol, Rix fm, etc… En dan maar hopen dat je toch die ene single ontdekt die je nog niet kende, maar wel continu gedraaid wordt.

Maar helaas. Na 3 weken ben ik Ed Sheeran, Luis Fonsi, Enrique Iglesias en Katy Perry meer dan beu gehoord. En het is niet dat je deze songs dagelijks hoort. Nee, het is meermaals voorgevallen dat er in 1 uur radio, tussen de talk en de reclame door 2 songs van Ed Sheeran zitten, gevolgd door Fonsi en mogelijks nog een track uit lang vervlogen tijden. En het uur daarop: gewoon herhalen die handel! De komende maanden skip ik dus met plezier bovenstaande artiesten. Ik ben blij voor hen dat ze populair zijn, maar ze 17 keer per dag moeten aanhoren op radio… Teveel is teveel.

En dan die allerlaatste dag hoor je iets nieuws… En in het begin klinkt het een beetje vreemd. De tweede maal hoor je de ‘hooks’ en begin je je af te vragen: is het schlager of toch alternatief? Of toch een perfecte kruising? En tegen dat je het antwoord zou moeten kennen, komt het een derde keer voorbij en noemen we het gewoon de (enige) muzikale ontdekking van de zomer van 2017: Kamferdrops met Jag Trodde Änglarna Fanns.

Eenmaal thuis kunnen we eindelijk eens uitzoeken hoe het zit met die Kamferdrops. Maar veel is er niet over te vinden helaas. Buiten dat ‘Kamfer Drops’ eigenlijk snoepjes zijn, dat de artiest/dj zelf uit Noorwegen komt, de single eind mei uitkwam en zowel in zijn thuisland als in Zweden aan populariteit wint. Het resultaat: meer dan 15 miljoen streams (17 miljoen ondertussen Meer dan 19 miljoen) op Spotify. En dat is gigantisch veel voor een nummer dat (tot nu toe) maar in twee landen echt gedraaid wordt.

Het nummer ‘jag trodde änglarna fanns’ (I Thought Angels Existed) is een cover van het Noorse duo Ole Ivars en Kikki Danielssons die er in 1999 een hit mee scoorde. En dat verklaart meteen ook waarom die ‘Schlager-feeling’ er in zit. Luister zelf maar.

Sinds de release eind jaren 90 is het nummer een tiental keren gecoverd door diverse acts uit het populaire genre. Maar Kamferdrops is de eerste artiest die het opentrekt naar het grote publiek. En met 4 miljoen extra streams in de laatste 14 dagen, is deze plaat op weg om een dikke hit te worden in de Scandinavië. En of we dat moeten toejuichen? Tja, het is zoals die reclame van Rivella van midden jaren 90: een beetje vreemd, maar wel lekker.